Lazar Čovs

is creating Popravljam — novinarstvom, aktivizmom i obrazovanjem
Select a membership level
Otprilike jedna nes kafa u BG
$2
per month
 • Pokazujete da pratite i cenite moj rad
 • Dobijate pristup svim postovima na Patreonu i njuzleteru
 • Dobijate puni pristup mojim javnim objavama društvenim mrežama i linkove do njih
 • Ako živite u Srbiji, jednom godišnje ću vas iznenaditi pismom
Otprilike 4 piva
$6
per month
 • Dobijate pristup svim postovima na Patreonu i njuzleteru
 • Dobijate puni pristup mojim javnim objavama društvenim mrežama i linkove do njih
 • Ako živite u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, jednom godišnje ću vas iznenaditi pismom i izrađenom autorskom fotografijom po mom izboru
Otprilike mesečna markica za gradski bus
$9
per month
 • Pristup svim postovima na Patreonu i njuzleteru
 • Dobijate puni pristup mojim javnim objavama na društvenim mrežama i linkove do njih
 • Ako živite u Evropi, jednom godišnje ću vas iznenaditi pismom i izrađenom autorskom fotografijom po mom izboru

22

patrons

$72

per month

About Lazar Čovs

Zdravo svima!

Za one koji me ne znaju, moje ime je Lazar Čovs, novinar sam, fekt-čeker, omladinski radnik i dugogodišnji aktivista.

Patreon sam napravio pre oko 2 godine, ali se još uvek nisam osećao kao da dovoljno doprinosim zajednici da bih mogao da očekujem da se to na neki način i vrati. Istina je da su me godine aktivizma i volontiranja tako baždarile da sam jako neumešan da naplatim svoj rad i aktivno radim na tome da to unapredim.

Takođe, teme koje biram i način na koji biram da ih radim, prilično su teški za naplatu. Znate i sami kakva je situacija sa novinarstvom, koliko se ono vrednuje i koliko se to u novcu odražava na kvalitet života novinara.

U poslednje vreme, situacija je, barem meni, nešto teža nego inače i počinjem da shvatam da Patreon i slične platforme za crowdfunding nisu "prosjačenje", nego legitiman model finansiranja nečijeg teško naplativog rada. Primetićete da ovde ima dosta umetnika i kreativaca.

Prvo Žilustrator, a posle i Daško i Mlađa i Igor Mihaljević, pokazali su mi da crowdfunding radi. Da to nije neka imaginarna pojava rezervisana samo za bogatije zemlje, već da je to realno i u Srbiji. I sam sam im jedno vreme bio skromni Patron, dok sam primao međunarodnu stipendiju.
Još jedan sjajan projekat koji vam preporučujem da pogledate je i Yugopapir

Poslednji tekstovi koje sam pisao su na primer:

 • "Misterija tela pored klupe: Smrt Milovana Ivića", u kom se prvi put u domaćim medijima pojavila informacija da je uopšte pronađeno telo mladića u Novom Sadu, ali i informacije o njegovom privođenju, prebijanju i okolnostima smrti, kao i veoma traljave i sumnjive istrage i obdukcije.
 • Slučaj "Heftalica", ispraćen je i u N1 dokumentarcu "Megadiplomac", a samu analizu imate ovde. Zbog ovoga su me provlačili kroz Alo i Informer, dobijao sam razne preteće i omalovažavajuće komentare, ali sam dobio žalbu kod Saveta za štampu i moj advokat priprema tužbu. Po mom mišljenju, mnogo je tu značajnijih zapažanja od heftalice, poput nemoguće prosečne ocene... Ali, dobro, heftalica je ikonična. :)

Za "FakeNews Tragač" sam napisao više desetina analiza i dekonstrukcija patvorenih i izmišljenih vesti, slučajeva iznošenja neistina, lažnih analiza, netačnih citata, loših prevoda i raznih drugih izmišljotina. Tih tekstova zaista ima previše za navođenje, ali ilustrativni su, recimo:
Osim istraživačkih i analitičkih priča, pišem i političke komentare i kolumne, književne kritike i dr.
Objavljivali su me i: Vreme, VOICE, Novi Magazin, Autonomija, Fairpress.eu, 021.rs, Vugl.rs, LiceUlice, iSerbia, Talas Magazin, ITholic, Njuz.net, Žurnal.info, Buybook, Oktobar.net, Prerazmišljavanje, Marginalije, Vojvođanske.rs, a prenosili i Cenzolovka, NSPM, Srbin.info, Espreso, Gerila itd.
Moje fotografije preuzimali su: Adobe, CINS, Insajder, Deutsche Welle, Radio slobodna Evropa, Sarajevo Film Festival, Telegraf itd.

O aktivističkom radu bih mogao da vam pišem i mnogo duže, ali nije neka poenta da se ja ovde hvalim i pobrajam stvari kao za CV. Ukratko, organizovao sam i vodio više desetina kampova za decu i mlade, uključujući kampove za mlade iz poplavljenih područja, a sa temama biologije i ekologije, zaštite životne sredine, preživljavanja u prirodi, timskog rada itd. Jedan sam od osnivača Novosadske razmene knjiga, osnivač sam FEJS ogranka Foruma studenata novinarstva Evrope u Srbiji i osnivač FB grupe "Posao Novi Sad" koja okuplja skoro 10.000 članova i kojoj je osnovna svrha neprofitno posredovanje u zapošljavanju i deljenje informacija u vezi sa radničkim pravima, oglasima za posao i dr.
Bio sam deo pokreta PodržiRTV, višestruki govornik na protestima Protiv diktature, izložen na SNS izložbi "Necenzurisane laži".

Da bih nastavio da kvalitetno obavljam svoj novinarski posao, da i dalje ne pravim kompromise sa etikom i da ne budem primoran da za egzistencijom tragam u nekim medijima koji su... u najmanju ruku upitni, prvo sam odlučio da pokušam da model za finansijsku nezavisnost potražim od vas - čitalaca, poštovalaca i pratilaca. 

Vaš, Lazar

P.S. Možete da me patronujete i samo da biste naljutili ekstremiste koji mi godinama spočitavaju da sam domaći izdajnik i strani plaćenik, to mi je isto okej. :)

Goals
$72 of $220 per month
Sa ovim iznosom imam pokrivene osnovne troškove leba, majoneza i interneta, ne moram u mraku noću do toaleta i tuširam se toplom vodom! Odlično!
Sada bez pritisaka mogu da počnem da raspoređujem vreme za bitne stvari.
1 of 3

Recent posts by Lazar Čovs

By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 11 exclusive posts
18
Images
1
Link
3
Writings
1
Video
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 11 exclusive posts
18
Images
1
Link
3
Writings
1
Video
How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits